Autorka
przyjeżdża co roku na wakacje do Toskanii z mężem Polakiem i czwórką
dzieci. Miejscem spotkań całej rodziny jest Villa Calcinaia, letnia
siedziba rodu Capponich, malowniczo położona wśród winnic i pól
uprawnych.
Jej oczami oglądamy ukochane zakątki regionu, uczestniczymy w życiu
domu, towarzyskich spotkaniach i wyprawach połączonych z podziwianiem
wspaniałych dzieł sztuki, zwiedzaniem zabytków, oglądaniem festynów.
Mamy niepowtarzalną możliwość przeniknięcia do świata niedostępnego dla
turystów, ludzi z zewnątrz. Nieodłączną częścią tego świata jest
jedzenie. Zapach świeżej bazylii, rozmarynu, oliwek, wina z własnej
winnicy uzupełnia zmysłowy obraz rozgrzanej słońcem ziemi. Opowieściom i
opisom towarzyszą przepisy na sezonowe potrawy i rodzinne przysmaki,
podawane w Villi Calcinai, ale też w niezliczonych, a nie zawsze
popularnych wśród turystów knajpkach i restauracjach Toskanii. Wszystkie
wymienione przez Autorkę składniki potraw są dostępne na polskim rynku -
możemy więc z łatwością przenieść się w świat toskańskiej kuchni i
zaprosić tam swoich bliskich. Książkę Tessy Capponi-Borawskiej
publikujemy w pięknej szacie graficznej; pejzaże okolic związanych z
wakacyjną wędrówką Autorki, zabytki, detale architektury, zdjęcia z
festynów, targowisk, zdjęcia rodzinne przybliżają niezwykłą urodę
świata, do którego zostaliśmy na chwilę wprowadzeni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz